08 d’abril 2020

GamificacióMOOC El repte de dissenyar una narrativa

APUNT PREVI

Aquesta és una petita entrada per explicar el repte de dissenyar un repte basat en la gamificació orientada a l'educació. En el meu cas, la proposta de disseny respon a la inquietud de gamificar o ludificar els processos d'ensenyament-aprenentage relacionats amb la marxa nòrdica.

Però primer, anem a l'origen del meu interès. L'associació esportiva a la que pertanyo és membre d'una federació internacional que difon una metodologia d'aprenentatge de la tècnica diagonal de la marxa nòrdica a través d'una seqüència de 10 passes. Aquesta formació de formadors es desenvolupa en 16 hores que, des de la meva entitat, varem creure i defensar que en calien 20. Gamificar aquestes sessions faria més atractiu encara aquest aprenentatge... però aquest serà el motiu d'un altre projecte.

El que m'ha inspirat per a aquest repte és un conjunt d'activitats que realitzem amb adolescents de secundària i batxillerat, i d'altres experiències que poden connectar-se d'una manera lúdica entre elles alineant-les amb les competències de l'àrea d'educació física i d'altres de transversals.

Certament, la motivació en les dues experiències que us he explicat en els dos paràgrafs anteriors té una important variable: l'edat de les persones destinatàries. En el primer cas, persones adultes amb un bagatge professional en l'àmbit de la salut. En el segon cas, adolescents en plena etapa d'expansió de les seves descobertes vitals. Una oportunitat per cercar un punt de trobada entre el món físic i el món digital teixint una estètica i narrativa que posi a l'alumne en el centre del seu procés de (re)descoberta del seu entorn proper (aprenentatge significatiu).

MARC EDUCATIU
Competències bàsiques de l’àmbit de l’educació física Identificació i desplegament
a l’educació secundària obligatòria (Generalitat de Catalunya Departament d’Ensenyament. Direcció General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat)
Dimensió activitat física saludable
  • Competència 1. Aplicar un pla de treball de millora o manteniment de la condició física individual amb relació a la salut
Dimensió activitat física i temps de lleure
  • Competència 5. Gaudir amb la pràctica d’activitats físiques recreatives, amb una atenció especial a les que es realitzen en el medi natural
  • Competència 6. Planificar i organitzar activitats en grup amb finalitat de lleure
Currículum batxillerat
Competències específiques de la matèria
Les competències que l'alumnat ha d'adquirir en el marc de la matèria d'educació física del batxillerat es poden sintetitzar en tres: la competència en el domini corporal i postural; la competència en l'adquisició d'un estil de vida saludable i la competència en l'ocupació activa del temps de lleure.
Contribució de la matèria a les competències generals del batxillerat
La matèria d'educació física contribueix al desenvolupament de les competències generals del batxillerat, especialment de la competència comunicativa, la competència personal i interpersonal i la competència en el coneixement i interacció amb el món.
Continguts:
L'activitat física i la salut
  • Anàlisi i reflexió crítica sobre el concepte de salut.
  • Experimentació, caracterització i valoració dels beneficis i riscos de l'activitat física com a hàbit de vida saludable.
  • Valoració i anàlisi crítica dels conceptes de prevenció i seguretat en l'activitat física. Experimentació i execució de diferents activitats que hi estiguin relacionades.
L'activitat física recreativa i l'expressió corporal
  • Anàlisi i reflexió crítica sobre el concepte de lleure. Reconeixement de la importància de l'activitat física en el temps de lleure.
  • Estudi crític i valoració de l'oferta d'activitats físiques de l'entorn. Col·laboració en l'organització i realització d'activitats en el medi, mostrant una actitud de respecte per la seva conservació.
  • Identificació, anàlisi i experimentació dels elements que conformen l'organització d'activitats físiques: recursos, processos i avaluació dels resultats. Valoració de la importància del treball en equip.
LA NARRATIVA

Guió gràfic o storyboard

La narrativa



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada